четвер, 18 вересня 2014 р.

Літні канікули 2014 в бібліотеці ім. А. Чехова
      Літні канікули - найцікавіша пора для дітей, час захоплюючих пригод і подорожей, нових знайомств та зустрічей. Наскільки цей відпочинок стане для них активним, пізнавальним, пам’ятним, багато в чому залежить від дорослих - організаторів програм відпочинку. На превеликий жаль  початок літніх канікул збігся з воєнними діями в нашому місті. Багато дітей та підлітків разом з батьками вимушені були виїхати . Тому багато запланованих бібліотекою заходів неможливо було втілити в життя. Так, наприклад, перший раз за багато років не працював шкільний табор для якого книгозбірня приготувала багато цікавих і змістовних заходів.
      По мірі того як в місто поверталося мирне життя поверталися і наші читачі. Слід відзначити, що за той час, коли на території Краматорська велись бойові дії бібліотека не зупиняла своєї діяльності. Кожен,  хто прийшов до неї,  мав змогу працювати в її залах  по 8 годин  і щодня.
        В червні на базі дитячого відділу бібліотеки стартувала програма літніх читань «Канікули без книги – літо без сонця», які сприяли створенню комфортного бібліотечного  середовища для дітей та підлітків, популяризації нових книг, проведенню цікавих заходів, акцій,  Інтернет-спілкуванню.
      Так своїх прихильників  мали  тематичні автономні зони «Територія талантів», «Світ добра і відкритих сердець», а також куточок інтелектуального відпочинку . Працювала зона вільного доступу до Інтернету за технологією wi-fi.
       Популяризації дитячих книг сприяли оформлені книжково-ілюстративні виставки- знайомства та тематичні полиці:  «Книжкове літо – 2014», «Дитячі сучасні імена на книжковій полиці», «Книги – ювіляри 2014», «Лето, книги, я – верные друзья», «Вітання тим, хто пише книги», «Світ моєї України»
      В рамках Програми була проведена акція «Балакучі закладки». Вона сприяла визначенню рейтингу найпопулярніших книг літа. Під час акції за назвою та відповідним кольором закладки визначаються рейтингові книги (п'ятірка або десятка) в чотирьох позиціях: “Ця книга мені сподобалась”, “Я цю книгу порекомендую товаришу”; “Я не зрозумів (ла) змісту цієї книги”; “Мені книга не сподобалась”. Потім буде оформлена  виставка за цими розділами у відповідній кольоровій гамі.
      У серпні пройшов День розгадування кросворду.  Діти, які завітали до бібліотеки, мали обов’язково розгадати кросворд . Користь кросворду очевидна, розгадуючи слово за словом, дитина тренує мозок, змушуючи його працювати. У процесі розгадування йому доводиться стикатися зі словами, які він не може згадати відразу. Все це змушує включати логічне мислення, згадувати слово, яке цілком ймовірно могло б виявитися правильною відповіддю. Під час розгадування в голові доводиться тримати відразу кілька варіантів, приводити їх порівняння і підбирати правильний варіант, при цьому розмірковуючи, чому в дані клітини варто вписати саме це слово, а не інше.
      Публічні бібліотеки в усьому світі прагнуть будь-якими способами збільшити число своїх молодих користувачів. Прагнемо цього і ми. З цією метою до Програми літніх читань було включено  проведення  Акції  «Приведи друга в бібліотеку!». Той, хто вмовив свого приятеля записатися в публічну  міську бібліотеку ім. А. Чехова , одержував привабливі бонуси. Наприклад, за одного друга можна було все літо користуватися книжками читальної зали дома, а за другого безкоштовно отримати річний абонемент. «Вербувати» нових читачів і одержувати за це бонуси пропонувалося  протягом 4 місяців - з травня до вересня. Самих активних і результативних юних вербувальників по закінченні акції чекають призи.
      Для найменших відвідувачів книгозбірні пройшли літературні жмурки  «Знайди героя казки», вікенд в бібліотеці «Веселись, грай і книжки читай»
     У рамках Програми в  Інтернет-центрі  бібліотеки проведено цикл заходів «Канікули в Інтернеті».
     Підсумки літніх читань,  під час яких визначаються найактивніші та найкращі читачі, будуть проводитись до Всеукраїнського Дня бібліотек.
     Протягом літа в бібліотеці працювала дитяча шахова школа, проводились  виставки робіт обдарованих дітей СЮТ «Краса дитячої душі у творчості іскриться»
      Взагалі дитячий відділ , кафедру по обслуговуванню юнацтва та Інтернет –центр  бібліотеки ім. А. Чехова  протягом травня – серпня 2014 року відвідало  3432 читача дитячого  та юнацького віку. Із них 361 відвідв бібліотеку у 2014 році вперше . Є серед них діти, які приїхали в Краматорськ  з міст, де в цей час проводиться АТО. Книгозбірня гостинно розкрила їм свої двері.
      За літній період  дітям та підліткам було видано 12564  примірників друкованих та електронних ресурсів бібліотеки, а також надано 82 довідки та консультації.

   

 

Немає коментарів:

Дописати коментар