четвер, 24 січня 2019 р.

РАК: БУТЬТЕ УВАЖНІ!

СТАТИСТИКА
Загальна захворюваність злоякісними пухлинами в Україні  становить на рік 11 – 12 випадків на 100000 дітей, це значить, що захворіти на рак ризикує одна дитина з 450. В Донецькій області щорічно виявляється 35-40 дітей із злоякісними пухлинами. Найвищий показник в Донецькій області – це діти віком до 1 року. Згідно статистиці, рак – друга за частотою причина смертності у дітей після насильницької смерті (травматизм, вбивства).
На щастя, більш ніж 80% дитячих онкологічних захворювань виліковні. Це пов’язано з особливостями фізіології та гістології пухлин, які зустрічаються в дитячому віці.
ПРИЧИНИ РАКУ У ДІТЕЙ
Причиною будь-якого онкологічного захворювання є генетична «поломка» однієї з клітин, яка приводить до неконтрольованого росту та розмноження пухлинної тканини. Причиною рака у дітей являється невеликі генетичні аномалії, які передали їм батьки. Такі аномалії є у більшості з нас, тільки не всі вони призводять до розвитку пухлин. Більш за все на генетичну поломку в апараті поділу клітин впливає спадковість, а також різноманітні фізичні, хімічні, канцерогенні фактори: вживання продуктів, які вміщують консерванти, барвники, сою. Великий вплив мають погані звички у жінок, нездоровий спосіб життя.
ДІАГНОСТИКА РАКА У ДІТЕЙ
Складність діагностики рака у дітей в тім, що в багатьох випадках самопочуття дитини задовільне навіть на пізніх стадіях захворювання. Часто пухлини виявляються випадково при діагностичному обстеженні. Саме тому регулярна диспансеризація так важлива. При підозрі на злоякісне захворювання педіатр направить дитину на проведення додаткового обстеження.
Життєво необхідно, щоб батьки проконсультували дитину у лікаря або другого кваліфікованого робітника охорони здоров’я при таких симптомах, які не проходять та мають стійкий характер:
  • біла пляма в очах, поява косоокості, сліпота, вирячування очного яблука;
  • немотивований довгий підйом температури (більше 2 тижнів);
  • втрата ваги, блідість, втома, поява синців та кровотеч;
  • біль в кістках, суглобах, спині, переломи від незначних травм;
  • неврологічні ознаки: порушення ходи, рівноваги, втрата вже придбаних навичок у розвитку;
  • головний біль більше 2 тижнів з блювотою або без неї, збільшення розміру голови.
Щоб вижило як можна більша кількість дітей необхідно своєчасно виявляти хворобу та дотримуватись всіх етапів терапії.
ПРОФІЛАКТИКА
  • проведення регулярної диспансеризації  дитини;
  • правильне раціональне харчування: більше овочів, фруктів, риби. Звести до мінімуму продукти які містять консерванти, барвники, сою;
  • виключення тривалого перебування під прямими променями сонця;
  • здоровий спосіб життя;
  • заняття спортом.
Пам’ятайте, своєчасне звернення до лікаря-спеціаліста – це гарантія збереження та відновлення здоров’я! Батьки дитини повинні знати, що сучасні методи лікування, навіть при злоякісних пухлинах можуть принести успіх або значно подовжать  життя пацієнту. Постійно з’являються нові методи лікування злоякісних пухлин у дітей тому кожен додатково прожитий день може привести до перемоги – видужання!

Завідуюча інфекційним відділенням №1
КМУ «ДТМО»
Михайлова Лариса Вікторівна 

Немає коментарів:

Дописати коментар