понеділок, 5 липня 2021 р.

Сім років тому…

 

Онлайн-хронограф подій до Дня визволення Краматорська від проросійських терористів

12 квітня 2014 близько тисячі проросійсько налаштованих людей зібралися на мітинг біля міськвиконкому. Вони вимагали від мера міста Геннадія Костюкова визнати ДНР. Однак, не дочекавшись його, мітингувальники зайшли в приміщення виконкому і вивісили над будівлею прапор самопроголошеної республіки. Згодом озброєні люди, що назвали себе «народними ополченцями», розпочали штурм міського відділу міліції. У результаті штурму, який тривав протягом кількох годин, їм вдалося захопити міськвідділ. Біля захоплених адмінбудівель прихильники ДНР розпочали споруджувати барикади.

12 квітня 2014 бойовики встановили блок-пост біля військового аеродрому.

15 квітня сепаратисти залишили міське відділення міліції, однак перед цим розгромили його та пограбували

15 квітня  озброєні терористи почали штурм Краматорського аеродрому, який мав стратегічно важливе значення для обох сторін конфлікту. Сам аеродром належав Повітряним силам України. На його території знаходилася військова частина та підрозділ армійської авіації, який мав на озброєнні вертольоти Мі-24П та Мі-8. Близько 15:30 на аеродром хотів сісти літак, однак під час заходу на посадку його обстріляли із землі. Після цього він негайно перервав посадку та полетів. У відповідь на атаку українські силовики розпочали антитерористичні заходи.

16 квітня завезені у Краматорськ немісцеві «цивільні» блокують українських десантників, проводять агітаційну роботу і збирають розвіддані про українські сили. Згодом колона з трьох БМД українських військ вирвалася з блокади проросійських сил у Краматорську.  Решта шістнадцять одиниць броньованої техніки та понад півсотні українських «десантників» змогли залишити населений пункт Пчолкіно, де були заблоковані озброєними терористами та цивільним населенням, лише після того як віддали затвори і бойки від автоматів, без яких зброя не зможе вистрелити.

11 травня 2014, за словами в.о. голови Адміністрації Президента України Сергія Пашинського, антитерористична операція в районі міст Красний Лиман, Слов'янськ та Краматорськ у Донецькій області перейшла у фінальну стадію.

15 травня поблизу с. Староварварівка у 30 км від Краматорська, та поблизу самого Краматорська, відбулась операція українських силовиків, яку називали фінальним етапом боротьби з терористами.

18 травня проросійськими бойовиками здійснений обстріл міста Краматорськ та вчинено напад на 5 блок-постів та базовий табір Збройних сил України поблизу Слов'янська і Краматорська.

25 травня розпочалася чергова хвиля антитерористичної операції в напрямі Краматорська, українська армія провела обстріл вогневих позицій бойовиків з повітря.

17 червня бої за Краматорськ поновились, терористи здійснили обстріли Амвросіївки, Луганська і Слов'янська.

5 липня, у результаті поразки в боях за Слов'янськ, сили ДНР покинули Краматорськ, після чого він був зайнятий українськими військами.

Вітаємо жителів Слов’янська, Краматорська, Дружківки та Костянтинівки із сьомою річницею визволення міст від російської окупації! Бажаємо тільки мирного неба над головою!





Немає коментарів:

Дописати коментар