вівторок, 11 січня 2022 р.

Поради під час погіршення погодних умов: пам'ятка

 

Управління праці та соціального захисту населення Краматорської міської ради закликає громадян бути уважними та обережними на вулицях під час погіршення погодних умов, щоб уникнути травматизму.

 

Аби запобігти травмам, необхідно дотримуватись простих правил:

 

- пересувайтеся тільки передбаченими для цього пішохідними доріжками;

 

- вдягайте теплий одяг, зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві;

 

- дивіться під ноги та обходьте небезпечні місця;

 

- ходіть не поспішаючи;

 

- будьте особливо уважними під час переходу проїжджої частини дороги та при пересуванні сходами;

 

- ступайте на всю підошву взуття, ноги розслабте в колінах;

 

- при переході обледенілою поверхнею, не підіймайте високо ступні ніг, а робіть рухи подібні ковзанню;

 

- не носіть, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримайте руки в кишенях;

 

- необхідно обходити металеві кришки люків – як правило, вони вкриті льодом;

 

- не перебігайте дорогу перед транспортними засобами, враховуйте, що гальмівний шлях на слизькій дорозі збільшується в 4-5 разів;

 

- уважними пішоходам слід бути й на тротуарі, адже автомобіль може занести або водій не встигне вчасно загальмувати.

 

Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі, значне нагромадження снігового шару сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо на старих будинках із похилим дахом), що виступають на архітектурних частинах будинків, та великих деревах. Пересуваючись містом у період танення льоду, слід бути особливо уважними. Проходячи повз будинки чи біля високих дерев, необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. Слід триматись на безпечній відстані від будинків та інших споруд, обираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не можна заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.

 

Людям похилого віку без необхідності в «слизьку погоду» бажано не виходити з дому, варто відкласти поїздки, походи до магазину і до всебічних інстанцій. Через вікові особливості (підвищена хрупкість кісток, менша еластичність зв’язок і м’язів), навіть невеликий удар може визвати переломи кінцівок, ребер, хребта, а також важку наслідками травму – перелом шийки стегнової кістки.

 

Водіям, які знаходяться за кермом транспортних засобів, в ожеледицю необхідно бути обачними, їхати з безпечною швидкістю та пам’ятати, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях автотранспорту.

Немає коментарів:

Дописати коментар