вівторок, 6 грудня 2022 р.

М. Амосов: Хірургія була моїм стражданням і щастям.

 

Амосов Микола Михайлович



       Сьогодні, 6 грудня 1913 року, народився Микола Михайлович Амосов - талановитий вчений, видатний хірург, основоположник біокібернетики в Україні, письменник, громадський діяч, академік Національної академії наук України та Академії медичних наук України, один із перших почав проводити операції на серці. Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця, а на міжнародному рівні він вперше ввів у вживання протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості.

         Крім хірургічної практики, геній медицини писав книги. Талант письменника приніс Амосову визнання і славу. Його книга «Роздуми про здоров'я» була видана гігантським тиражем - 7 мільйонів екземплярів.

Амосов - автор понад 400 наукових робіт, включаючи 19 монографій. Ряд монографій перевидано в США, Японії, Німеччині, Болгарії.

         Микола Амосов продовжував хірургічну практику до похилого віку, свою останню операцію на серці він провів, коли йому вже минуло вісімдесят років.

         За життя його називали генієм, але сам Микола Амосов ставився до себе досить скептично. Він не думав про вдячність і вічність. Чесно, талановито і відповідально виконував свою роботу, був громадським діячем, письменником, філософом.

        У спогадах Микола Амосов писав: «З дитинства багато читав і мріяв про науку: серйозну, широку, теоретичну. Але можливості для вступу до аспірантури знову не було, так потрапив я у хірургію. І – захопився. Дуже вже це емоційна робота. Потім – війна, польовий шпиталь, 40000 поранених. Корисність і відповідальність… Так і оперував 54 роки – спочатку руки, ноги, шлунки, стравоходи, легені, останні 35 років – серце».

       За величезні заслуги перед Україною у 2008 році, за результатами опитування громадської думки «Великі українці», Микола Амосов був визнаний другим після Ярослава Мудрого великим українцем.

       Його життя – вибух пасіонарності, свято свободи духу, тріумф розуму над невіглаством і обмеженістю. Микола Михайлович був багатогранно талановитою людиною, чий геній випередив його час.

 

      

Немає коментарів:

Дописати коментар