понеділок, 20 листопада 2023 р.

Заряджені гідністю та жагою до свободи

 


10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє.

Того листопадового вечора ніхто не здогадувався, що в історії не тільки України, а й усього світу починається новий етап і що події, які відбуватимуться наступні 94 дні – перший крок на шляху до драматичних геополітичних змін. Їх тригером стало продовження боротьби українського народу, що велася не за матеріальні блага чи владу, а духовні цінності – Гідність і Свободу. Цінності, про які у Європі не говорили, бо вважали їх очевидними, про які в росії мовчали, бо вважали їх небезпечними.

10 років тому ми зафіксували історію нашої першої перемоги у цій війні – Революції Гідності. Потужність, єдність і масовість громадянського спротиву, самопожертва Героїв Небесної Сотні не залишили проросійській диктатурі шансу в Україні.

10 років тому ми продемонстрували Європі та всьому демократичному світові, що бачимо наше майбутнє в Європейському Союзі та що за це майбутнє ми готові боротися.

Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада святкується День Гідності та Свободи.

Запровадження Дня Гідності та Свободи на державному рівні є свідченням визнання важливості цих цінностей як наріжних для українського суспільства.


ЦІКАВІ ФАКТИ

Кореспонденти каналу ICTV зняли фільм «Чорні тіні Майдану». У стрічці вони спробували розкрити таємницю розстрілу Небесної сотні, коли лише протягом однієї доби було вбито 49 мирних людей. Більше ніж за п’ять років замовників цього злочину не було встановлено, а слідство продовжує тривати.

У ніч з 30 листопада на Майдані Незалежності силовики розігнали групу студентів, які вийшли на мітинг проти розпорядження тодішнього президента Януковича про припинення переговорів про вступ України до ЄС. Уже першого грудня на Всеукраїнське віче зібралося півмільйона українців, під натиском яких правоохоронці змушені були відступити.

Починаючи з 2014 року, головною традицією Дня Гідності та Свободи є поминальний молебень біля меморіалу Героїв Небесної Сотні. Також у цей день тисячі людей покладають сюди квіти, щоб виказати своє вшанування їх подвигу.

              Перша хвиля протесту 21 листопада 2013 року мала вигляд постів у соціальних мережах. Тодішній журналіст Мустафа Найєм, який згодом став заступником голови «Укроборонпрому», відкрито закликав людей вийти на Майдан з метою організації демонстрації.

             21 листопада о 22:00 акції протесту проти влади пройшли у Львові, Харкові, Луцьку та деяких інших містах України.

 

Сьогодні ми дякуємо всім гідним і вільним. Тим, хто зі щитом і хто на щиті. Для яких найважливішими цінностями були, є і будуть Гідність і Свобода.

Гідність і Свобода – руйнують імперії.

Гідність і Свобода – об'єднують країни та згуртовують громадян.

Гідність і Свобода – перемагають завойовників і диктаторів.

Гідність і Свобода – рушії поступу та добробуту України.

Гідність і Свобода – найважливіші інвестиції в майбутнє України.

Гідність і Свобода – це те, за що ми боремося і що надає нам силу. Те, що нас єднає і що ми виявляємо навіть у найважчі періоди нашої історії. Те, що втримало нашу оборону в найскладніші часи і що дасть нам силу вибороти Перемогу. Адже наша зброя, як і ми, заряджена нашою Гідністю і жагою Свободи.

 

Рекомендовані фільми про Помаранчеву революцію

1. «День сьомий» (2005), документальний фільм, режисер Олесь Санін.

2. «Епізоди парламентської хроніки» (2004), документальний фільм, режисер Андрій Михайлик.

3. «Ніщо та ніколи» (2006), документальний фільм, режисер Дмитро Сан.

4. «Операція «Проффесор» (2004), вебсеріал, студія «Веселі яйця».

5. «Помаранчева зима» (2007), документальний фільм, режисер Андрій Загданський (США).

6. «Помаранчева революція» (2007), документальний фільм, режисер Стівен Йорк (США).

7. «Помаранчеве небо», мелодрама, режисер Олександр Кирієнко.

8. «Помаранчевий протест» (2004), документальний фільм, телевізійна агенція «Кипарис» та ГО «За права кожного».

9. «Помаранчеві хроніки» (2007), документальний фільм, режисер Даміан Колодій (США).

10. «Українська революція: за півкроку до крові» (2005), документальний фільм, режисери Світлана Карнасюк, Юрій Юрченко.

Рекомендована література про Помаранчеву революцію

1. Вишеславський Гліб, Осадчук Петро. «Майдан свободи» (фотоальбом). Київ: Оранта, 2005.

2. Гальчинський Анатолій. «Помаранчева революція і нова влада». Київ: Либідь, 2005.

3. Забужко Оксана. «Let my people go»: 15 текстів про українську революцію. Київ: Факт, 2006.

4. Кульчицький Станіслав. «Помаранчева революція». Київ: Генеза, 2005.

5. Слабошпицький Михайло. «Пейзаж для Помаранчевої революції». Київ: Ярославів Вал, 2005.

6. Яневський Данило. «Обличчя «Помаранчевої» революції». Харків: Фоліо, 2005.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар