четвер, 15 лютого 2024 р.

Львівський «Апостол», або «Діяння та послання апостольські»

  #культура_розправляє_крила



У Львові 15 лютого 1574 року друкар та один із перших східнослов’янських типографів Іван Федоров закінчив працю над «Апостолом» – першою друкованою книгою на українських землях. Ця книга є найвищим досягненням типографського мистецтва того часу.

Саме слово «Апостол» є грецького походження і означує посланця. Відтак і цю унікальну книгу, видану у 1574 році у Львові, можна вважати певним посланням, яке доводить, що жителі наших теренів на той час не просто сприйняли, але й на досить професійному рівні оволоділи технікою друкування книги. «Апостол» це вибірка біблійних книг, або ж фрагментів з них. Головно йде мова про «Діяння апостолів», а також послання апостола Павла. У окремих випадках і «Апокаліпсис». Книга ділиться на певні частини, що визначається зручністю читання під час богослужінь. Львівський «Апостол» крім зазначеного має і післямову, у якій Іван Федоров ділиться враженнями про стан справ у книгодрукуванні – на українських територіях і не лише, розкриває певні моменти зі своєї біографії, розказує про труднощі, з якими зустрічався на обраному ним шляху.

Не без того, що львівське видання «Апостола» у чомусь повторює попередні друки Івана Федоровича. Зокрема, навіть московське видання «Апостола» відомого книгодрукаря, яке той зробив у 1564 році. Разом з тим, робота 1574 року, є також і покращеною версією усіх попередніх друкарських спроб Федоровича – львівський «Апостол» зроблено на вищому технічному рівні, у ньому виправлено помилки, яких друкар допускався раніше.

Дуже цікаві обставини і дуже цікава мова – вона вказує на те, що людина дуже вільно володіла літературою того часу.

Відомо, що у світі є близько 100 екземплярів «Апостола», один з них зберігається в фондах старовинної книги Львівської національної галереї мистецтв. А деякі можна знайти і в приватних колекціях, і в Британському музеї мистецтв.




Немає коментарів:

Дописати коментар