середа, 27 травня 2020 р.

“Психологія: емоційна сфера особистості”



     Ні для кого не є секретом те, що багато читачів приходять у бібліотеку не лише за книжками, а й за спілкуванням. Деякі користувачі звертаються до «свого» бібліотекаря, діляться радостями та бідами, обговорюють життєві проблеми, адже сьогоднішня ситуація в суспільстві характеризується соціально-економічною нестабільністю, високим темпом життя і є потужним стресовим фактором для сучасної людини. Брак знань, необхідних для успішної психологічної адаптації, часто веде до неадекватного сприйняття життєвих реалій. 
Бібліотека ім. Чехова пропонує добірку книг відомих психологів, бізнес-тренерів та інших спеціалістів. Ці люди знають, як дізнатися більше про внутрішній світ, почуття, мислення, світогляд та приборкати «токсичних» людей і зберегти свій емоційний комфорт. Дізнайтеся і ви!

Данію часто називають країною, де живуть найщасливіші люди у світі. І все це завдяки хюґе - особливій життєвій філософії, що допомагає створити атмосферу спокою, тепла й гармонії та вчить радіти життю, навіть коли за вікном жахлива погода, день неймовірно короткий, а на роботі нескінченний потік завдань.
Як тільки не тлумачили хюґе: від «мистецтва створення затишку», «душевності», «насолоди від речей, що заспокоюють» до «какао під запалені свічки». Та хто може стати кращим провідником у всьому, що пов’язане з хюґе, ніж Мік Вікінґ та його книга «Маленька книга хюґе. Як добре жити по-данські» ? Мік — засновник і керівник Дослідницького інституту щастя в Копенгагені, що роками досліджує данське життя.
У чому ж секрет цього магічного інгредієнта, який робить данців найщасливішою нацією в світі? Як пов’язані хюґе і щастя? Пояснити суть особливого життєвого тренду безтурботних данців — завдання, що під силу лише Міку Вікінґу…

Доктор Ерік Берн у своїй книзі «Ігри, у які грають люди» розкриває таємні прийоми, які керують нашим життям. Усі ми, не усвідомлюючи цього, постійно граємо в ігри – подружні та сексуальні, серйозні з керівниками та суперницькі з друзями, в ігри, що визначають статус та сімейні сутички. Автор детально описує понад 120 ігор, у які ми граємо самі та у які нас залучають навколишні. А також дає поради для тих, хто хоче навчитись протистояти ігровим прийомам, у які вас намагаються втягнути. Він допомагає проаналізувати нюанси поведінки, позбавитись стереотипів у спілкуванні й дає розуміння сутності людських вчинків. Книжка, що вийшла майже 40 років тому, і досі є популярною та актуальною!

     Чи можна бути щасливим, не зважаючи на обставини? Як знаходити світло у найбільш похмурий та страшний час? Чи не втрачає все сенс, коли реальність виявляється куди жорстокішою, аніж можна було уявити? На ці та інші питання шукає відповіді австрійський психолог та філософ Вiктор Франкл. Його книга «Людина у пошуках справжнього сенсу» написана після трьох років ув’язнення в концентраційних таборах Дахау і Освенцимі.
      На основі настільки екстремального досвіду Франкл і створив власний метод психотерапії – логотерапію. Її суть полягає у твердженні, що розвиток особистості визначається прагненням до пошуку сенсу життя. На думку психолога, якщо людина знає, чому живе, то може змиритися та витримати будь-що.

Олівера Сакса називають найвідомішим неврологом світу, а його книгу описують як таку, що відкриває таємниці людської свідомості. Сакс ділиться випадками з своєї лікарської практики та, справді, дивує розповідями про те, якими різними можуть бути погляди на світ. Історії його пацієнтів не є сухими виписками з медичних книжок, навпаки – стиль письма автора вражає та зворушує.
«Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом» - чудовий вибір не тільки для лікарів, яким книга біде цікава з професійної точки зору, але й для всіх охочих дізнатися, на які «витівки» здатен наш мозок.



«Ліки від кохання» - світовий бестселер американського психолога. У цій книзі Ірвін Ялом розповідає про десять випадків з своєї лікарської практики. Перш за все, підкупає щирість та людяність автора. Ялом не будує жодної стіни між собою та пацієнтами, а щиро співпереживає їм та прагне допомогти.
У книзі піднімаються актуальні теми: смерті, любові, старості, свободи… Отож, кожен читач, знайомлячись з проблемами пацієнтів Ялома, зможе знайти відповіді і на власні питання.


 

Як жити інтроверту у світі, який обрав ідеалом сміливих та впевнених у собі екстравертів? Про це і розповідає інтроверт Сьюзен Кейн. Авторка переконана, що немає жодної ідеальної моделі поведінки і кожен з нас повинен почувати себе комфортно та затишно з самим собою.
«Сила інтровертів» заспокоїть інтровертів, які часто бояться бути собою, та підкаже їм, як використовувати свої сильні сторони. Для екстравертів також буде корисним «пожити» у думках інтровертів.  
«Сила інтровертів» — бестселер Washington Post, Los Angeles Times, а в списках бестселерів New York Times книжка була понад три роки. Перекладена 36-ма мовами.

Чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий?
«В оточенні ідіотів» — бестселер 2015—2018 років. Томас Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, систему цінностей представників кожного з кольорів.  Книга допомагає краще сприймати людей з різними типами поведінки й ефективно з ними спілкуватись і може стати настільною для керівників, психологів, менеджерів усіх рівнів.

Книга Вікторії Горбунової «Виховання без травмування, або Навіщо дітям дорослі?» - настільна книжка для батьків! Як батькам знайти хитку рівновагу між турботою про безпеку дитини та гіперопікою, відмовитися від традиційних «виховних залякувань» та покарань за помилки? Як допомогти дитині відчути себе компетентною поряд із батьками та однолітками і розвинути у неї адекватну самооцінку? Як навчити її жити щасливим дитячим життям, а не «переживати» численні тривоги світу дорослих? Досвідчений дитячий психолог та психотерапевт розповість про небезпеки методик раннього розвитку, проблеми «безпроблемних» відмінників та про те, чому непосидючим шибайголовам так важливо щодня бачити прояви батьківської турботи. 


Книжка «Досить істерик. Комплексний підхід до гармонійного виховання дитини» стала бестселером New York Times і здобула чимало схвальних відгуків як від авторитетних видань, так і від самих батьків, які застосували поради авторів на власному досвіді.
      
Вам щодня доводиться квапити дітей до школи, сваритися з ними через невиконані домашні завдання чи з істерикою вкладати їх спати. Ви постійно повторюєте їм те саме, намагаючись привчити до дисципліни. Однак у відповідь — плач і крики.
Якщо вам знайомі такі ситуації, не засмучуйтеся. Унікальний метод виховання від
нейробіолога і психіатра Деніела Сігела і дитячого психотерапевта Тіни Брайсон допоможе дисциплінувати дитину без наказів, заборон і покарань. Дізнавшись, як функціонує мозок, ви краще зрозумієте своїх синів і доньок та зможете навчити їх давати раду негативним емоціям, зрозуміти свої почуття та контролювати вчинки. Зрештою так ви закладете основу розумового й емоційного здоров’я дитини. Завдяки численним порадам авторів досягти дисципліни можна без істерик!


«Homo creativus» - світовий бестселер, який здобув премію «Проривна ідея 2004 року» від Harvard Business Review і неодноразово потрапляв у топ-100 на Amazon. Уперше феномен креативного класу Річард Флорида описав ще 2002 року в книжці, яка сьогодні стала класикою. «Homo creativus» - доповнене й оновлене видання, у якому автор показує, як змінився світ із появою нового економічного класу, і яка його визначальна роль у подальшому розвитку суспільного життя.
Книжка дає змогу по-новому поглянути на повсякденну дійсність, показує, як мотивувати креативних людей і розкрити їхній потенціал заради поліпшення вашого бізнесу чи творення нового майбутнього.

 
Ми живемо в культурі, зацикленій на занадто оптимістичних очікуваннях. Із самого дитинства нам нав’язують нереалістичні ідеали, яких ми прагнемо досягти попри все: лише найвищі оцінки, досконала зовнішність, надсучасні ґаджети, найкрутіша робота, тільки екзотичні подорожі й не менш яскраві світлини в соцмережах. Постійно женучись за успіхом і щастям, ми намагаємося уникати будь-якого негативу. Однак негативний досвід, як переконує Марк Менсон у своїй книзі «Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем»
надзвичайно цінний: він звільняє нас від міражу щастя. 
Книжка допоможе формувати реалістичні очікування, конструктивно сприймати негативний досвід та цілеспрямовано діяти у складних ситуаціях, не розпорошуючись на дрібниці.


Ми оточені неймовірними історіями успіху. Друзі та подружки розповідають про «Вона так багато працювала — і у неї вийшло» або «Йому пощастило — і він став мільйонером». Чи справді люди, які досягли вершин і так багато говорять про «цінності навчання на помилках», могли коли-небудь помилятися? Що ж стоїть за цими історіями?
Джессіка Бекол провела 25 інтерв’ю для книжки «Право на помилку». Видатні й успішні жінки зізнаються, що саме їхні власні помилки та правильні висновки дозволили їм стати тими, ким вони є зараз. Розповіді про складні рішення, серйозні життєві ситуації, кумедні епізоди, а також безліч практичних порад — усе це допоможе молодим кар’єристкам не боятися робити помилки і йти вперед, а досвідченим — проаналізувати власний шлях і по-новому подивитися на всі свої перемоги та поразки.


Ви математик чи гуманітарій? Професорка Барбара Оклі  у своїй книзі «Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну» переконує, що таких понять не існує. Кожен із нас має внутрішній потенціал, щоб засвоїти будь-які знання. Головне — навчитися вчитися й запустити свій мозок на повну. Навіть більше, одноманітний і цілеспрямований рух до розв’язання проблеми — не завжди найкращий шлях. Інколи варто зробити крок назад, щоб поглянути на завдання з іншого боку, запустити свою креативність, навіть якщо ви працюєте над розв’язанням математичної задачі.




                       Ці та інші книги чекають у бібліотеці на свого читача!

Немає коментарів:

Дописати коментар