неділя, 24 травня 2020 р.

Шановні любителі книги і читання!

Бібліотека ім. Чехова сумує за своїми читачами та чекає на відкриття закладу. 
Ми хочемо допомогти вам не відчувати себе самотніми, не впадати у відчай, бути оптимістами, берегти один одного й піклуватися про себе!
Та, щоб зацікавити вас в очікуванні нашого відкриття, пропонуємо онлайн - знайомство з новинками літератури, велику кількість яких наша книгозбірня отримала під час карантину.
Ми запрошуємо вас  звернути увагу на цикл тематичних добірок, з якими бібліотека буде знайомити на власному блозі «Бібліотека без меж».
Перша з тематичних добірок – «Біографії століття» - присвячена видатним особистостям минулого століття, чиї історії вражають, надихають і вселяють віру, що все можливо, якщо мати мрію й докладати зусиль для її здійснення.

Книжка Бориса Джонсона «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» — це історія про те, як ексцентричний геній Черчилль, прем’єр-міністр Великої Британії, один з найвизначніших лідерів ХХ століття, сформував світову політику. Аналізуючи досягнення й помилки, а також міфи, які супроводжували цю видатну постать, Джонсон зобразив Черчилля як незрівнянного стратега, людину надзвичайно сміливу, красномовну й глибоко гуманну. Безстрашний на полі бою, один із найкращих ораторів усіх часів, лауреат Нобелівської премії з літератури, Вінстон Черчилль спростував думку, що історія — це місце дії великих знеособлених сил. Життя цього чоловіка є доказом того, що одна людина — відважна, геніальна, визначна — може впливати на світовий лад...

Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотого бутса», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності... А починав він як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормона росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім’єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу.
Ґільєм Балаґе, зібравши коментарі впливових людей зі світу футболу, у своїй книжці «Мессі» привідкриває завісу, яким насправді був у житті та футболі Ліонель Мессі, вихідець з бідних кварталів аргентинського містечка Розаріо, якого охрестили генієм футболу.


Ернеста Гемінґвея оточує чимало міфів. Справжній чоловік і безжальний мачо, алкоголік і котолюб, безстрашний мисливець, спокійний рибалка, геній, який пережив війну і «перетворив» її на літературу, самогубець і життєлюб. За цим образом часом неможливо розгледіти людину. Але коли на Гемінґвея дивитися крізь його власні слова і вчинки в контексті подій всього ХХ століття, історія його життя набуває нової глибини.
Книжку «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя» уклав розпорядник літературного спадку Ернеста Гемінґвея, письменник та дослідник Майкл Катакіс, який використав матеріали з найповнішого архіву одного з найвпливовіших і найзагадковіших письменників минулого століття. Десятки листів, понад чотири сотні фотографій, спогади сучасників, передмова сина Патріка та післямова онука Шона — все це відкриває нам не просто автора безсмертних романів, а людину, яка ніколи не пропускала сходу сонця.

      Ще одна книга про цю видатну людину «Гемінґвей» написана автором та біографом Мері Дірборн. Вважається першою за більш ніж п`ятдесят років повноцінною біографією письменника Ернеста Гемінґвея. Детально аналізуючи листи, щоденники та архівні матеріали, автор намагається пояснити внутрішній світ надзвичайної та водночас недосконалої людини. Вона розкриває суть трагедії письменника, який змінив очікування від літератури, спосіб мислити та робити життєвий вибір для багатьох людей.

         «Моє життя та робота»  — автобіографічна книга Генрі Форда, американського «капітана індустрії», бізнес-магната, засновника Ford Motor Company.
Про Генрі Форда ще за його життя складали легенди, та й досі певні факти його біографії не є остаточно підтвердженими чи спростованими. Проте, незаперечним залишається те, що сенсом його життя була робота. Понад усе Форд прагнув створити машину, яка працюватиме вічно. На шляху до втілення мрії він завдяки вірі у неможливе здійснив переворот у мисленні власного оточення й майбутніх поколінь, які теж змінили своє ставлення до грошей, успішного бізнесу й роботи. Форд вважав, що саме мислення є найважчою роботою, на яку здатна людина. Це, ймовірно, є причиною, чому ми маємо так мало мислителів. Форд невтомно шукав відповіді на складні питання людської історії, як-от: чому існує бідність; що робить гроші грошима і які можливі трюки в рамках нинішньої фінансової системи, через які різні нації й народи потрапляють під контроль небагатьох людей; чого очікувати від майбутнього...
Постать Вінстона Черчілля (1874–1965), представника давньої аристократичної родини, британського прем’єр-міністра часів Другої світової війни та Нобелівського лауреата з літератури, бентежила уми багатьох істориків. Чудову нагоду дослідити життя Черчілля мав німецький письменник та історик Себастіан Гаффнер, який з 1938 до 1954 року жив у політичному екзилі в Лондоні.
Черчілль, який вже у тридцяті роки минулого сторіччя вважався потужною політичною фігурою Великої Британії, під час Другої світової війни став справжнім живим символом британського опору, одним з найвизначніших героїв антигітлерівської коаліції.
Життя Черчілля було сповнене несподіваних драматичних злетів і не менш драматичних падінь. 1940 року здавалося, що кар’єра шістдесятип’ятирічного політика залишилася в минулому, проте саме тоді настав його зоряний час. Черчілль одержав владу, коли Велика Британія опинилася на межі катастрофи, проте він зумів з гідністю привести свою країну до великої перемоги.


Книжка-біографія «Кузьма Скрябін» (автори Ігор Панасов та Марія Рубан) розповідає  історію музиканта від Бога. Андрій Кузьменко жив музикою і створював пісні, які співають досі. Його вплив на індустрію музики і культури України важко порівняти з будь-чиїм ще. Відомий український музикант Андрій Кузьменко “Кузьма” запам’ятається своїм шанувальникам неймовірним гумором, божевільними ідеями та відкритим серцем.

Доторкніться разом з вашою дитиною до історії великого музиканта, який подолав труднощі та перешкоди на шляху до мрії та здобув любов усього українського народу. Разом з вашою дитиною проживіть життя Кузьми Скрябіна, сторінку за сторінкою відкриваючи нові факти, і ви назавжди полюбите музику, так само, як любив її Кузьма!

«Laterna Magica» — автобіографічна книжка, сповідь геніального режисера, яка з окремих кадрів і сцен складається у цілісну картину, і часом складно визначити, де межа між кіно та життям. Інґмар Берґман народився у сім’ї священика, в якій кожен жив так, наче виконував окремі ролі у драмі. Складні взаємини з дружинами та коханками іноді також нагадували постановки із вдало підібраними декораціями. Та у цій книжці автор знімає маску передусім із себе, відверто ділиться сокровенними, часто навіть інтимними подробицями власного життя, вражає глибиною його осмислення.

Один із найбільш відомих арт-критиків Франції — про жінку, яка створила не тільки нечувані моделі одягу, драпіровок, парфумів, прикрас, але й унікальний стиль, що вплинув на кращих дизайнерів XX і XXI століть. Книга Анрі Гіделя спирається на солідний фактичний матеріал: інтерв’ю із сучасниками, документи, публікації, втім, це не документальна оповідь, а добротний роман про Габрієль Шанель, ту саму «Коко», чий вік практично нікому не відомий…
Не враховуючи зірок кіно, театру та естради, Габрієль — людина, яку в цей період найбільше фотографують: і це не випадково. Вона завжди дбала про те, щоб завоювати симпатію найкращих професіоналів: по-перше, щоб представити свої творіння модним виданням… а також для того, щоб фотографували і її саму — це важливий елемент її успіху серед публіки.

  
«Зберегти пам'ять про людей, які сформували світ таким, яким ми його спостерігаємо» допоможе журнал «Личности».  Як правило кожен номер журналу містить шість-сім ілюстрованих нарисів про видатних особистостей.



Немає коментарів:

Дописати коментар