четвер, 4 червня 2020 р.

Молодіжна BOOK-симпатія


Бібліотека ім. А. Чехова продовжує онлай-знайомство з новинками літератури. Наступна тематична добірка циклу присвячена книжкам для молоді. 
Перехідний вік прекрасний і складний водночас. Це час перебудови не тільки тіла, а й внутрішнього світу людини. І саме тому в цей час важливо читати якісну літературу – ті історії, які не тільки розважають, а й навчають, показують справжній дорослий світ без прикрас і в той же час вчать любити і віднаходити у всьому гармонію і красу.
Сьогодні поширеним є стереотип про молодь, яка зовсім нічого не читає, окрім дописів в соціальних мережах. Вважається, що вона просто «не вилазить» зі своїх девайсів.  Проте можна сміливо сказати, що це зовсім не так. Без сумніву, телефон чи комп’ютер – невід’ємний атрибут життя, проте і книги не менш важливі. Тож, до вашої уваги  добірка книг, яку обрала юнацька категорія бібліотеки ім. Чехова в чек-лист.

Маркус Зузак “Крадійка книжок” - це погляд на гітлерівську Німеччину очима заляканих, напівголодних і зневірених людей. А записки головної героїні, книжкової злодюжки Лізель, настільки цікаві, що навіть сама Смерть зачиталась ними. Однак це зовсім не історія про одну дівчинку. По суті, вона про всіх хлопчиків і дівчаток, які змушені виживати під час воєн, голоду, розрухи. І про всіх людей, які намагаються сховатися від смерті і насильства або хоча б відгородитися від них. А ще про те, що і сама смерть у такі часи сильно втомлюється від своєї роботи. «Книжкова злодійка» Зузака - одна з тих книг, які точно змінюють світ.

“До зустрічі з тобою” Джоджо Мойєс. Це зворушлива історія про кохання наперекір усім перешкодам, про маленьке життя і велику надію, яка може витримати будь-які удари долі. Луїзі подобалося працювати в маленькій кав’ярні. Вона розуміла, що не закохана у свого хлопця. Але дівчина й уявити не могла, що зустріч із чоловіком, прикутим до інвалідного візка, змінить її життя… Вілл розумів, що після тієї жахливої аварії він ніколи не зможе жити на повну силу. Єдине, чого він хотів, – припинити це беззмістовне існування. Він не здогадувався, що через кілька хвилин у його дім і його життя увірветься новий світ, вихор кольорів, радість і кохання, ім’я яким – Лу… 

 «Щиголь» - роман американської  письменниці  Донни Тартт, опублікований у 2013 році.  Роман отримав назву на честь картини відомого голландського художника Карела Фабріціуса «Щигол» (1654), яка має важливу роль в долі головного героя.

 Отямившись після вибуху в музеї, тринадцятирічний Тео ще не розуміє, що там, під уламками, залишилися його матір і його дитинство. Пробираючись до виходу, повз каміння та тіла, він підбирає безцінну картину фламандського майстра, яку так любила його мати. Дивний старий, вмираючи, віддає йому свого персня та просить винести картину звідси...  Тео буде кидати із родини в родину, із Нью-Йорка до Амстердама, із глибин відчаю до ейфорії. Викрадений «Щиголь» стане його прокляттям та надією на порятунок...

         «Бійцівський клуб» -  роман, у якому вустами Чака Поланіка заговорило «покоління ікс», що вже втратило всі ілюзії та сподівання. 
Суспільство схоже на конвеєр, де люди з порожніми очима виконують механічну роботу, щоб продукувати їжу, одяг, меблі, автомобілі… Усі ті речі, без яких неможливе життя сучасної людини. Які, власне, і замінили їй сенс життя… Особистість замість геніальних ідей здатна тепер давати лише сировину для виробництва мила… Та, втративши все, можна здобути свободу…
Цей роман не лише розхитує основи. Він підриває їх, як терорист підриває вибухівкою хмарочос. Він буде бити в обличчя фактами, які важко спростувати. А вам залишиться лише, як боксеру-невдасі, пропускати удар за ударом. Без надії на хепі-енд, але з надією, що на місці знищеної цивілізації відродиться щось більш людяне. Що хтось пожаліє китів, яких вбивають заради коштовних парфумів. Що рак і безсоння не будуть вбивати. Що можна буде посміятися над смертю. Побачити її страшну красу. І зрозуміти сенс життя.

«Не озирайся і мовчи» - містичний роман з елементами жахів і техно українського письменника Макса Кідрука. Твір зачіпає проблему спілкування між батьками та дітьми, дитячої жорстокості та підліткового бажання втечі від реальності За словами автора, за стилістикою роман є логічним продовженням традиції закладеної в попередніх його творах «Жорстоке небо» та «Зазирни у мої сни».
Події роману розгортаються довкола чотирнадцятирічного юнака на ім'я Марк, який у своїй школі є об'єктом постійних цькувань і знущань. Знайомство хлопчака з дівчиною Сонею приводить його до місця, що зупинилось у часі, де той може сховатись від своїх життєвих негараздів, однак ця місцина є осередком набагато страшніших речей.

«Тринадцята казка» — дебютний роман англійської письменниці Діани Сеттерфілд.
 Одного дня власниця антикварного магазину Маргарет Лі знаходить на порозі лист, написаний від руки. Стара і хвора письменниця Віда Вінтер просить Лі написати її життєву історію. Однак Маргарет не може пригадати жодного її твору, та й не знає ніякої Вінтер.
Знайшовши рідкісний роман письменниці “Тринадцять казок змін та відчаю”, Лі помітила, що в книзі лише 12 історій. То ж де 13? після цього вона приймає пропозицію Вінтер, і слово за словом викладає на папір сімейні таємниці письменниці, яких, як виявилось, не так вже й мало.





       Тренд читання в Україні популяризується з кожним новим днем. На книжковому ринку з’являється все більше новинок: текстів українських письменників та якісних перекладів книг світової літератури.
Бібліотека ім. Чехова запрошує залучитися до читання юнацтво і відвідати бібліотеку у післякарантинний період.

Немає коментарів:

Дописати коментар