четвер, 13 серпня 2020 р.

14 серпня 2020 р. - 160 років з дня народження Ернеста Сетон-Томпсона

       

       Видатний   канадський   письменник, вчений,    натураліст,    художник   Ернест Сетон-Томпсон  мав  велику  любов  до  природи,  якою  жив  і заради  якої  творив. У  своїх  творах   «Лобо»,  «Снап»,  «Доміно»,  «Вініпезький вовк»,  «Життя сірого ведмедя»   тощо,   розкривається   талант   автора   у   зображені  любові,   вірності, самопожертви,    природної  чистоти    «молодших братів»  людини.    Через дитячі почуття любові до тварин автор виховує загальнолюдські ідеали в душах читачів.

        Багато тварин у творах Е. Сетон-Томпсона шукають захисту у людини, але не завжди його знаходять. Упродовж всього життя письменник сповідував думку про єдність природи і людини, невтомно нагадував людям, що лише любов до навколишнього середовища може стати джерелом розуміння цінності життя і  тому все своє життя присвятив вивченню природи.

      Він став першим письменником, який не тільки зробив звірів і птахів героями своїх творів, а й так розповів про їхнє життя, повадки, що вони стали цікавими самі по собі поза будь-якої залежності їх від людини. Е. Сетон-Томпсон олюднив образи тварин з метою виховання гуманних почуттів у читача: Людини гуманної, не жорстокої, Людини з чистою душею. Людини з природною чистотою.

      Такою людиною був Сетон Томпсон. Звеличуючи безсловесних тварин, уславлюючи активну доброту, письменник навчає читача бути в цьому світі людиною і пам’ятати, що людина- не вінець природи , а лише її дитя.

Немає коментарів:

Дописати коментар