суботу, 22 серпня 2020 р.

22 серпня 2020 року - 100 років з дня народження Рея Бредбері

 Є злочини гірші, ніж спалювати книжки

Наприклад — не читати їх.

                                                                         Р. Бредбері    


         Рей  Дуглас  Бредбері (1920-2012)   -  американський письменник,  яскравий представник наукової фантастики, якому 22 cерпня 2020 року виповнюється 100 років.

       «Навчити людей любити» - саме під таким девізом понад 70 років плідно працював Рей Бредбері. У його творчому доробку понад 800 творів. Майже всі вони про драматичність в житті людини. Людина завдяки своєї гордині ,прагне стати господарем Всесвіту - вона змагається з оточуючим світом: вбиває тварин,винищує рослини,створює « техніку» винищення усього живого. Але коли людині вдається усмирити свою гординю,вона раптом бачить в оточуючому світі не ворога,а партнера,і любить його,і робить усе можливе для його розквіту. Постійний вибір між Добром і Злом-приречення людини, яка у Рея Бредбері зазнає несподіваних іспитів. Автор показує , що може статися , якщо людина стає на сторону Зла.

            Письменник глибоко та щиро любив дітей. Адже у прозі цього автора неодмінно присутня тема боротьби Добра зі Злом, Світла с Темрявою. Майже в кожній його книжці звучить застереження від безумства атомної війни ,гонитви за наживою. Письменника глибоко тривожить поширення бездуховності в нашому суспільстві, проте він сповнений віри в силу людського розуму,любові й доброго начала в людині.

            В одному з інтервю Бредбері сказав: « Якщо колись після моєї смерті мою могилу відвідає хлопчик і скаже: «Тут лежить оповідач пригод»,- я буду щасливий». У цій виразній реплиці    - сподівання на те, що мрійники не зникнуть.

                    

 

Немає коментарів:

Дописати коментар