вівторок, 27 червня 2023 р.

 


З Днем Конституції, рідна Україно!


28 червня в Україні відзначають День Конституції – основного закону, за яким живе наша країна.

До здобуття незалежності України наша країна мала кілька Констутицій. Перше зведення законів українського козацтва було прийняте Пилипом Орликом у 1710 році. А 1918 року Центральна Рада проголосила Конституцію Української Народної Республіки.

Після проголошення незалежності України Конституцію було ухвалено не відразу. Україна жила без головного закону цілих 5 років – це найдовший термін серед пострадянських країн. Понад 300 народних депутатів упродовж доби безперервно працювали над основними положеннями Конституції, яку було прийнято 28 червня 1996 року. З того часу в цей день щорічно відзначається  День Конституції.

 Ухвалення Конституції 28 червня 1996 року стало не менш важливим, ніж проголошення незалежності, адже це свідчення зрілості суспільства та нашого глибокого правового коріння. Венеціанська комісія визнала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

 Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, яка базується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, верховенства права, дотримання закону. Вона забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу. Дієвість цієї норми Конституції українці демонструють на практиці вже майже десять років, боронячи Україну від російської агресії.

Конституція – це не просто збірка декларативних фраз, це справжні правила гри, червоні лінії та фундамент України. Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність, цінності, хребет нації, стійкість та нескореність.

Ми пропонуємо вам  пройти тест та перевірити свої знання з історії творення українського основного закону «Що ви знаєте про історію української Конституції?»

https://life.pravda.com.ua/society/2022/06/28/249295/



Немає коментарів:

Дописати коментар