понеділок, 28 серпня 2023 р.

НЕЗАЛЕЖНІ НАЗАВЖДИ

Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Смертельний для наших захисників “зелений коридор” пролягав через поля із соняшниками. Саме під ними сотні українців поклали в боротьбі з ворогом свої життя на вівтар свободи, гинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.

23 серпня 2023 року бібліотека-філія №17 Краматорської ЦСПБ приєдналась до культурно-інформативній акції «НЕЗАЛЕЖНІ НАЗАВЖДИ», що проводилася Донецьким обласним навчально-методичний центром культури з нагоди Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Метою заходу є вшанування пам’яті загиблих українських воїнів, поширення обізнаності населення про історію виникнення пам’ятної дати, популяризація символу скорботи за загиблими на Донбасі українськими героями – соняшника.

Працівники бібліотеки провели Майстер-клас з виготовлення соняшників засобами декоративно-прикладного мистецтва та провели Вуличну акцію «Незалежні назавжди» з врученням перехожим виготовлених соняшників. Під час вуличної акції бібліотекарі забезпечили гідний інформаційно-комунікаційний супровід цього заходу, висвітлюючи події Іловайської трагедії.

 






"Пам‘ять про бої за Іловайськ, що лягла в основу цієї дати, на багато десятиліть визначать наше ставлення до російсько-української війни, вчорашнього «братнього народу», виразу «слово російського офіцера». Це допоможе нам бути обережнішими та сильнішими, перенаправити лють та гіркоту втрати сотень загиблих захисників в завзятість оборони Батьківщини. Але нехай також цей день оживлюватиме наші спогади про всіх загиблих і поранених побратимів та посестер, дає імпульс на цілий рік живій пам‘яті про конкретних людей, з їх персональними історіями та долями. Щоб у наших умах та серцях вони були живими та справжніми", - зазначив голова Українського інституту національної памяті Антон Дробович.

Немає коментарів:

Дописати коментар