четвер, 21 березня 2024 р.

Майстерність пера – майстерність серця (до Всесвітнього Дня поезії)

#культура_розправляє_крила


                                                                                                                               

Поезія – це життя мови.

Доки існує поезія, доти мова

не є чимось застиглим і внормованим.

Поезія дозволяє тобі порушувати правила.

                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                               Сергій Жадан

Щоб привернути увагу суспільства до поезії як до джерела відповідей на багато питань людства, як до мистецтва, повністю відкритого людям, на 30-ї сесії ЮНЕСКО у 1999 році було прийнято рішення: 21 березня кожного року відзначати Всесвітній день поезії.

Поезія – це музика душі, найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси, входить в наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле.

В українському календарі Всесвітній день поезії вперше з’явилося у 2004 році і відзначають його на державному рівні. В цей день у багатьох закладах нашої країни на весь світ і різними мовами звучать пророчі слова Тараса Шевченка, сильна жіноча поезія Лесі Українки, могутнє слово Івана Франка, чарівна поезія Ліни Костенко, ліричні сонети Вільяма Шекспіра та Франческо Петрарки, вірші Василя Симоненко, Василя Стуса, Бориса Олійника, Павла Тичини вражають своєю романтичною схвильованістю та щедрістю почуттів, тонкою, проникливою лірикою тощо. Ці імена входять в наше життя з дитинства і залишаться з нами назавжди.

Бібліотека-філія №17 Краматорської ЦСПБ має у своєму книжковому фонді великий вибір поетичних збірок вітчизняних та зарубіжних авторів, поетичні рядки яких і втішать, і пригорнуть, і приголублять, і проникнуть в таємниці людської душі.  Кожний знайде в них щось своє, близьке і зрозуміле. Чекаємо всіх любителів поезії у нашій книгозбірні!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар