пʼятницю, 22 березня 2024 р.

Мандруємо з краплиною води: найзагадковіші водойма України

 #культура_розправляє_крила

22 березня - Всесвітній (міжнародний) день водних ресурсів

Оконські джерела

Не дивуйтесь, коли на водяній гладі озера, що розкинулось в селі Оконськ, побачите два куполоподібних фонтана – це б’ють наймогутніші джерела кастових вод. І хоча озеро неглибоке – всього 3 м, точну глибину жерла самих джерел поки встановити не вдалось. Ключі настільки сильні, що щосекунди виштовхують з глибини озера 200 л води.

Крім того, водойма відома ще й температурною аномалією. Незалежно від пори року, температура води в озері незмінна і складає 8°C. Завдяки цій унікальній властивості навіть найсильніші морози не здатні скувати озеро льодом.

Ще одна загадкова властивість джерела – вода абсолютно не піддається штучному газуванню.

 

Синє озеро

 

Розміщене на висоті 600 м над рівнем моря озеро має вулканічне походження. На дні цієї водойми знаходиться дві вулканічні воронки, котрі, скоріш за все, є кратерами вулкану, що давно погас. Озеро наповнює стрімке сірководневе джерело. завдяки останньому вода набула не лише різкого запаху, а й приємного синьовато-голубого відтінку.

Незважаючи на мальовничість, це озеро мертве. Концентрація сірководню в водоймі настільки висока, що в ній немає живих організмів. Ні риби, ні земноводні, ні навіть комахи не можуть мешкати у водах Синього озера. В той же час ,воду з нього застосовують для лікувальних ванн.

Водойма знаходиться в урочищі Синяк, що в 4-х км від однойменного закарпатського села. Площа озера – близько 2-х га.

 

Соледарське озеро

Це озеро виникло на місці старої соляної шахти в околицях міста Соледар і відоме кількома аномальними властивостями. Найголовніше – незвичайна температура водойми: чим глибше, тим вища температура води. І якщо на поверхні температура складає близько 20°C, то вже на глибині 5 м вона збільшується вдвоє, досягаючи 35-40°C. По цій причині місцеві дайвери жартома називають водойму “озером з підігрівом”.

Ймовірна глибина озера становить близько 100 м. Точну глибину встановити проблематично ще й тому, що нижче 6 м вода стає вкрай вязкою і схожою на “рідке скло”, що заважає дослідженням дня водойми. Отже, якщо ви не професіональний аквалангіст, краще утриматись від дайвінгу в водах цього загадкового озера.

 

Чорне озеро

Офіційне це озеро зветься Берестувате, проте народний гідронім – Чорне – в повній мірі відображає всі його страхітливі й загадкові особливості.

По-перше, озеро знаходиться серед покритого мохом, лишайником і папоротником болота. Останнє займає близько 2-х га і є найпівденнішим сфагновим болотом на території України. Озеро і болото ймовірно сформували талі води в епоху льодовикового і наступного за ним періодів.

По-друге, глибина цього озера досі точно не встановлена. Згідно легенди, в таємничої водойми не одне дно, а декілька. Втім. цій легенді існує пояснення – торф, що накопичився протягом століть в декілька шарів, опале листя і гілки сформували в озері багатошарове дно, що суттєво ускладнює вимірювання точної глибини. Не дивно, що купатися в цій водоймі заборонено.

Знаходиться таємниче “бездонне” озеро на території ландшафтного заказника “Чорноліський”.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар